A túró számunkra eléggé drága mulatság, már ha boltban kell megvenni. Bármilyen túrós ételnek neki kell állnom, minimum másfél kilóval kezdődik. És ez csak a túró. Így hát amikor éppen kevés sajt készül, (azt a heti 35 liter tejet nagyon okosan kell beosztani, de mondhatom, elég jól sikerül), és éppen teli a hűtő joghurttal, jöhet a túró!
Szeretek túrót készíteni, mert bár két nap, mire lehet enni belőle, de az íze, állaga messze fölülmúlja a boltit (lejjebb elárulom, hogy lehetséges ez), és amit még szeretek benne, nincsenek annyira feszes szabályai a túrókészítésnek, mint a sajtnak. (azért a joghurtkészítés lazaságán nem tud túltenni semmi, de ezt majd egy következő posztban)
Szóval, a hozzávalók:
tej - nálunk kecsketej, és mivel a kihozatala elég jó (naná, finom lágy marad), ezért elég 10-12 liter tejből nekiállnom, hogy a hétvégi túrógombóc adagot hozni tudjam (olyan bő másfél kiló túró)(bár ezen a hétvégén utógyereknapozunk, így megpróbálkozom a túró rudival az utajovobe oldal receptje alapján, illetve kecskepörkölt lesz kapros túrós galuskával, amiből már minden saját, a kapor és a hagyma is. :) ) És amiért olyan finom, krémes lesz a túró abban leli magyarázatát, hogy nem fölözöm a tejet, azaz teljes tejből készül. Magyarán benne marad az összes tejszín.
lábas- a szokásos 15 literes elegendő
kultúra, vagy tejföl - én kultúrázom, mert a tejföl tehéntejes. Fura lenne kecsketejjel a tehéntejföl, de csak filozófiailag, mert a gyakorlatban teljesen jól működik
oltó - néhány csepp
nagy kés - amivel fel tudom vágni az alvadékot, tehát jó, ha leér az edény aljáig
sajtkendő - akár egy tiszta tetrapelenka is tökéletes
edény - amibe a túrót teszem, esetleg efölött lehet csöpögtetni
Ja, tűzhely, hogy melegíteni lehessen a tejet, és hűtő, ahol lehet tárolni.
Ami nem kell hozzá: sok idő, sok energia, profi sajtkészítő múlt. :)
Az eredmény, egy nagyon finom, krémes, kellemesen savanykás túró. Egy a gond vele, hamar elfogy.
Elkezdett csöpögni a sajtkendőben |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése