Oldalak

2016. május 24., kedd

A kecsketej nálunk

Mivel csak négy fejős kecskénk van (és egy bak), a napi tejmennyiség olyan 6-7 liter körül alakul. Ez a mennyiség elég lehet ahhoz, hogy az ember eljátszadozzon a sajtkészítéssel, vagy bármi egyéb tejtermék gyártásának nekiálljon, viszont ez kecsketej. Teljesen más lelke van, mit a tehéntejnek.

Ilyen furcsaság pl az, hogy fejés után 6 óráig erős antibiotikumos hatással bír. Ezután ez a hatás csökken, de még így is sokkal több idő kell ahhoz, hogy megaludjon, mint a tehéntej.
A csíraszáma viszont (ha eltekintünk ettől a baktériumölő tulajdonságtól) jóval több tud lenni, mint a tehéntejé, vagy jóval kevesebb, és ez mindig változik, akár fejésenként is tud óriási eltéréseket produkálni. Így kecsketejből nem nagyon érdemes nekiállni gomolyát készíteni úgy, mint tehéntejből, vagy juhtejből (azaz nem lesz a klasszikus értelemben vett gomolya), mert valószínű nem fog sikerülni.

Sokan úgy vélik a kecsketej büdös. Nos, sokan szagolták már a mi kecsketejünket (mi is), és egyöntetű csodálkozó megállapításként az első reakció, ami kibukott az ismerősökből: "Jé, ez nem is büdös! Nincs is semmi szaga!" Ez nagy valószínűséggel a tartástechnológiánk miatt van így, azért lehet így. Bár együtt vannak a lánykák a bakkal, de a fejés máshol zajlik, valamint azonnal elvisszük a tejet a fejés után a házba, ott kezeljük tovább (értsd további szűrés, hűtés, zacskózás, fagyasztás, vagy üvegekbe töltés).

Mivel alig van időm, így csak hetente tudom rászánni magam a sajtkészítésre. Mivel időben a 15 liter nem 15ször több, mint a másfél liter, így olyan fél nap alatt el tudok készülni a sajtozással. Ehhez persze az kell, hogy a tejet úgy tároljam, hogy sajtozáshoz megfelelő állapotban maradjon. Itt jön a képbe a fagyasztóláda. Másfél-két és fél literenként zacskózom a friss (maximum fél órás) tejet dupla szűrés után, majd be a fagyasztóba. Itt maximum egy hetet tölt, amikor kiveszem, felolvasztom, majd elkezdhet készlüni a sajt.

Olvad a 20 liter tej.

Harisnyás Pippi után szabadon
Félkemény próbáim viaszban érlelve


Illetve ami még nagy favorit nálunk, az a joghurt. Teljes kecsketejből, hőkezelés, hűtés, joghurt kultúra, majd szárazdunsztban fél napig. Ezután hűtőben 7-10 napig is eláll. (már ettünk 18 naposat is, ugyan azt már sütibe sütöttem). Ezt használom tejföl helyett is. És természetesen ez is teljesen más, mint a tehénjoghurt. Folyósabb, krémesebb. (a boltihoz aztán meg végképp nincs köze. Én eleve teljes tejből inulok neki, így a fogyókúránkba-ha lenne ilyen- nm lehetne beilleszteni).

Szép napot!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése