Nyár elején már lehet látni, milyen lesz a termés, hogyan alakul az állatállomány. Ugyanakkor még bőven van mit tenni, és lehet is tenni bármelyik részén a gazdaságnak. Ha valami kevésnek tűnik, vagy éppen soknak, lehet másodvetést, harmadvetést tervezni, még egy-két kör belefér a keltetőgépnek, lehet elkezdeni egyelni a sűrűn vetett zöldségeket. Ilyenkor a legtöbb a munka, hiszen általában még elég nedves a föld, de már meleg is van, a gaz gyorsabban nől, mint a kultúrnövény. Ilyenkor el lehet dönteni, milyen megoldást választ az ember. Nekiáll kapálni, hogy írmagja se maradjon a nem odavaló zöldnek, vagy (főleg idő hiányában) hagyja a gyomot kicsit megnőni, addig árnyékol a kultúrnövénynek, nem szárad ki olyan gyorsan a talaj körülötte. Amikor pedig már elég nagy, akkor óvatosan kiszedheti, megkínálhatja vele a zöldevő állatkákat. Persze tényleg óvatosan kell gazolni, mert a földes növényeket egyik állat sem szereti.
Nálunk mostanra megjelentek az első fürjtojások. Persze kakasunk nincs, de a februári keltetés tyúkjai most 3 hónaposak, és ahogy a nagykönyvben meg van írva, már tojnak. A kacsáknak ez a második körük, a pulykánk tojt egyet, majd úgy döntött, dajkája lesz a kispulykáknak, azokat vezetgeti. A kicsik viszont (mivel nem ő az anyjuk, hanem a keltető) nem nagyon akarnak hallgatni rá, ilyenkor apa pulyka is a képbe kerül, együtt vezetgetik a kicsiket.
Érdekességképpen a tojásméretek:
Fehér: kacsa, barna: tyúk, foltos: fürj |
A növendékek szépen fejlődnek, kiskacsa még nem halt meg idég. Nagyon mokány génekkel rendelkezhetnek. Igazából nem nagyon történt elhullás eddig, és ennek nagyon örülök. Lassan bátrabb leszek, itt a meleg, nem kell annyira óvni őket mindentől. A kacsékról készült képen esti összebújós alvás:
És természetesen készülnek a kecskesajtok, próbálkozom a félkemény készítésével. Ez az első, nincs benne lyuk, ami egyrészt jó, mert jó volt a kádtechnika, másrészről nem jó, mert ennyi idő alatt már kellett volna erjedési lyukaknak keletkezni... azóta elkészült a következő, egy kilós félkemény, még érik, amint lesz fotó, írom, milyen lett.
félkemény, sajtbevonós kecskesajt |
A kilós sajtokhoz pedig szükség volt sajtformára. Régi éthordó romantikus találkája a forrasztópákával, Apa asszisztálásával. Szinte pontosan egy kilogramm mosott sajtot tudok vele készíteni. Strapabíró, mosogatógépbe tehető, nagyon szeretem!
Készül a sajtforma |
És a dolgos nyár méltó jutalma: grillezés. Kellemes nyári este, sok finom zöldség, a parázs, és a sülő étel hangulata, na meg a piruló kecskesajt illata. Utánozhatatlan.
Szép napot!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése