Most hétvégére tervezem a többi mag elvetését. Beszereztünk 100 fürjtojást, ők most szépen melegednek a keltetőben. Tegnap pedig két vietnámi kismalac boldog tulajdonosai lettünk. Egy kisfiú, és egy kislány (kan és göbe) Pumukli és Mazsola.
Terveim szerint az ő utódaik fogják biztosítani a malachús fogyasztásunkat. Annyira, hogy idén már nem is tervezünk hízóvásárlást. Eddig minden évben volt két kis húsdisznónk, amiket olyan 90 kilósan vágtunk le. Ennyi elég is volt a sok egyéb hús mellett. Idéntől azonban máshogy szeretnénk. A mostani két disznó, ami a mélyhűtőben van, szépen beosztom, amíg ennek a két kicsinek nem lesznek malacaik, majd azokat fogjuk enni. Szépen, lassan, nem egyszerre kell a 180-200 kiló húst feldolgozni, hanem ahogyan fogy. Így több hely marad a mélyhűtőben, és több idő is marad a napban másra. Ez a terv, aztán meglátjuk.
Rengeteg tervem van idénre. Szeretnék sokkal több zöldséget eltenni, újabb és újabb tartósítási módokat kipróbálni. Szeretnék több terményt betakarítani a kertből, ehhez ésszerűbb kertrendezés, vetési terv és több gazolás/kapálás szükségeltetik...no meg a folyamatos betakarítás. Vannak jól bevált módszerek, ezeken nem változtatnék, ugyanakkor megszámlálhatatlan helyen kell még fejlődnöm.
Állat fronton ugye a fürjeket el szeretném indítani, de idén az új keltetőgéppel (a régit teljesen leamortizáltuk) a saját csirkehúsnak valót is szeretném kikeltetni. Tavaly ugyanis úgy jártunk, hogy vettünk 30 csibét (15 fehéret és 15 pirosat, ahogy itt falun mondják) és ebből megmaradt 1 szem fehér, és 3 szem piros, közülük az egyik kakas. Amit még szeretnék, a pulykákat elültetni, ha nem teszik, akkor én keltetném, ami jóval macerásabb, már ami a pipék gondozását illeti. Olvastam valahol, hogy ha 1 métert van megvilágítva a terület, és 1méter 10 centin van a kukoricadara, nem megy oda, inkább éhen hal. Nos, ezt nem akartam eddig elhinni, viszont egy hónapja a hízóink elfogyasztották a pulykakakasunkat, kénytelenek voltunk venni másik kakast. Az eladó jól becsapott minket, így két kakast hoztunk el (mi nem láttuk, sötétben csak gyorsan sietve átvettük), de nem baj, az egyik már várja, mikor kerülhet a fagyasztóba, a melle húsa pedig a pulykasonka szalámiba.
No igen, a tervek között szerepel továbbá egy sonkakészítő prés beszerzése, így a család szalámi/felvágott igényének kielégítése. Ez így nagyon hivatalosan hangzott, ugyanakkor ez még egy vesszőparipám. Férjemuram ugyanis nagyon szereti ezeket a parizer -féle felvágottakat... mondanom sem kell, mennyi extra hozzávalóból készül a hús mellett, már amelyikben van hús. Nem szeretnék a részletekbe belemenni, viszont régi vágyam helyettesíteni ezt a bolti terméket sajáttal. És most elérkezett ennek is az ideje!
Egyenlőre ennyi, persze folyamatosan változik, fejlődik a terv. És folyamatos a megvalósulás is.
![]() |
Fürjtojások melegednek |
![]() |
Mazsola és Pumukli |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése