A gidák leválasztása után a kecsómamik egész tejhozama a rendelkezésemre állt. Ez naponta olyan 6-7 liter tejet jelent. Ennyinek is nekiálltam tavaly, idánre azonban más terveim voltak. Szerettem volna egyszerre több tejet feldolgozni, legalább 1,5-2 kilo sajtot/túrót készíteni. Ugye, ha leülünk hatan ebédelni pl túrógombócot, az legalább 2 kiló túró. Ahhoz kell olyan 20 liter tej.
Elkezdtem tanulni. Találtam egy nagyon-nagyon jó fórumot az indexen, ahol nagyon segítőkész csapat van jelen. Ott tanultam, hogy a kecsketej teljesen máshogy működik, mint a tehéntej, és ha igazán finom sajtot szeretnék, akkor frissen kell felhasználnom.
No de nem tudok minden nap kétszer sajtot gyártani, és van olyan nap, amikor egy család visz tőlünk tejet (alergiásak a gyerekek), így tovább kutattam. Azt is megtudtam ezen a fórumon, hogy ha fél órán belül lefagyasztom a tejet, akkor ugyanúgy frissnek számít. Ezt is tettem.
Jelenlegi terv az, hogy egy hétig gyűjtöm, ezalatt olyan 30-35 liter tej gyűlik össze. Zacskóban, mélyhűtöm, majd felolvasztom lassú tűzön, és készülhet a sajt, túró, orda, akármi. A fazekam 25 literes, a maradék tejből joghurt készül mindenféle ízben. A kultúrákat, oltót, miegymást kis tételben a hazisajtkeszites.hu oldalról tudom beszerezni, nagyobb mennyiségben pedig a Mosonmagyaróvári Tejkutató Intézettől.
És a fotók:
 |
Ez már a zsendice, de a tej hasonlóan nézett ki. A tetején szépen látszik, fagyasztott tejből is lehet zsendice, orda. |
 |
Korszakalkotó sajtprések, szintén kecskések sugallatára, valamint a harosnyába kötött gomolya. |
 |
Eredeti erdélyi ordás kapros palacsinta savóból. |
 |
Libatojásnak álcázott gomolyák |
 |
Libatojás belülről |
 |
Utómelegített sajtérlelő kézikészülék |
 |
Sajtérlelő belülről |
Szép napot!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése